Tipuri de miere care ne ajută să eliminăm consumul de zahăr
Mierea este un aliment cu gust dulce și parfumat, cu aspect semifluid, vâscos sau cristalizat și culoare specifică, având un conținut mare de zaharuri și substanțe minerale, vitamine, enzime, acizi organici.
Tipuri de miere care ne ajută să eliminăm consumul de zahăr
Mierea poate fi considerată o soluție concentrată de zaharuri, datorită faptului că principalii componenți ai mierii sunt substanțele zaharoase.
În general vorbind, mierea poate fi clasificată ca:
miere brută (sau neprelucrată): mierea este colectată din fagure și nu este prelucrată sau pasteurizată de către apicultor
mierea procesată: mierea colectată din fagure este pasteurizată și îmbuteliată în fabrici.
Tipuri de miere care ne ajută să eliminăm consumul de zahăr
În funcție de floarea din care este obținută, mierea poate fi:
miere de salcâm (unul dintre cele mai comune tipuri de miere, are o concentrație ridicată de fructoză și un conținut redus de zahăr – proprietățile sale antiinflamatorii și antitusive o recomandă în tratarea afecțiunilor respiratorii)
miere de lucernă (similară la gust cu mierea de trifoi, însă mai puțin dulce, este adesea consumată direct din borcan sau utilizată în diverse preparate culinare – conține un număr mare de flavonoide, fiind un excelent antioxidant natural)
mierea tualang (originară din Malaezia, a fost utilizată de-a lungul timpului ca antiseptic topic, fiind în prezent încorporată în compoziția remediilor alternative împotriva rănilor pielii)
miere de hrișcă (mai puțin dulce decât alte tipuri de miere, este bogată în antioxidanți și vitamine, are un pH scăzut și poate fi folosită inclusiv pentru vindecarea rănilor sau pentru îngrijirea pielii)
miere de eucalipt (în formă sa crudă, mierea de eucalipt conține mult mai multă vitamina C și vitamina B9 decât alte tipuri de miere mono-florale – cu toate acestea, cantitatea de vitamine și minerale esențiale este scăzută).
Există alte sute de tipuri de miere, cu o compoziție care variază semnificativ în funcție de climă, floarea din care este cules nectarul sau condițiile din stup, însă beneficiile principale sunt unele similare